Orhangazi Han kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
Orhangazi Han kimdir?
Osmanlı Dönemi’nin 2. Sultanı olan Orhangazi Han, Osmangazi’nin oğludur. 1281 yılında Söğüt’te gözlerini hayata açan Orhangazi Han, büyük emekle yetiştirilmiş ve islam mücahidlerinden belli tecrübeler dinleyerek büyütülmüştür. İyi bir eğitim gören Sultan, silah talimlerine de katılmış ve her yönden kendini geliştirmiştir. 
 
Özellikle Bizans ile yapılan mücadelelerde de büyük katkısı olan Orhangazi Han, babası tarafından da çok takdir toplamıştır. Orhangazi Han, Bizans Tekfurunun Müslüman olan kızı Nilüfer ile evlenmiştir. 1299 yılında Osmanlı Devleti’nin resmen kurulması ile birlikte, Orhangazi Han’a 1301 yılında Sultanönü bölgesi verilmiş ve Orhangazi bu bölgeye bey olmuştur. Büyük bir görev olan Köprühisar fethinde başarılı olmuş, beyliğe yapılan pek çok saldırının da önüne geçmiştir. 
  • 1315 yılında Çavdarlı aşiretinin beyini esir almış ve aşirettekileri cezalandırmıştır.
  • 1317 yılında Tuzpazarı, Keresteci, Kapucuk ve Karatekin kalelerini fethetmiştir. Hatta 1320 yılında babasının romatizmasının ilerlemesi nedeniyle pek çok bölgenin fethi için Orhangazi Han görevlendirilmiştir. 
  • 1321 yılında Mudanya’yı Osmanlı Devleti topraklarına katmayı başarmıştır. 
  • 1325 yılında Bursa’nın güney kısmında yer alan Atranos’u da fethetmeyi başarmıştır.
  • 1326 yılında karargahını kurmuş ve Bursa’da Pınarbaşı’nda yer alan kaleyi de kuşatmıştır.
  • 6 Nisan 1326 yılı o dönem için oldukça önemlidir. Bursa bu tarihte fethedilmiştir. 
 
Bursa’nın fethi, Osmangazi Han’ın en çok görmek istediği olaylardan biridir ancak; kaynaklara göre fetih sırasında ya da fetihten önce hayata gözlerini kapatmıştır. O dönemde merkez halinde olan Yenişehir, Bursa’ya taşınmış ve devletin yeni merkezi Bursa haline gelmiştir. Piyade sınıfını kuran kişi tarihte Orhangazi Han’dır. Bu dönemde büyük askeri yenilikler de sağlanmıştır. 
 
 
1341 yılında Karesi Bey’i ölmüş ve kardeşi Dursun Bey de Orhangazi Han’a sığınmıştır. Dursun Bey, Orhangazi Han’dan hükümdar olmak için yardım istemiş, karşılığında da Balıkesir ve belli şehirleri vat etmiştir. Orhangazi bu durumun üzerine Karesi için sefere çıkmıştır. Orhangazi Han bu seferde de başarılı olmuş ve Balıkesir ile birlikte pek çok şehri Osmanlı Devleti topraklarına katmıştır. Orhangazi Han, Kantakuzen’in kızı Teodora ile evlenmiştir. Bu sayede de 5000 asker Trakya’ya geçiş imkanı sağlamış ve keşfe çıkmıştır. Bu dönemler yine Osmanlı Devleti için oldukça önemli dönemlerdir. Orhangazi Han, tıpkı babası gibi büyük işlere imza atmış, devletin topraklarını daha da genişletmeyi başarmıştır. 1359 yılında Orhangazi Han rahatsızlanmıştır. Henüz 43 yaşında vefat eden oğlu, rahatsızlığının en büyük nedenlerinden biridir. 
 
Orhangazi Han, 1362 yılında hayata gözlerini kapatmıştır. Yaşadığı dönem boyunca Osmanlı Devleti için büyük çalışmalar gerçekleştiren sultan, Bursa’da bir semtin adı ile anılmaktadır. Gerek askeri, gerekse idari çalışmaları o dönem için büyük takdir görmüştür. 
 
İlk kez Osmanlı Devleti için Orhangazi Han döneminde teşkilat kurulmuştur. Beyliklerden örnek alınarak kurulan bu teşkilatta vezir ve padişah bulunur, padişah yetki verdiğinde vezirin de sözü geçerdi. Alaaddin Paşa da ilk vezir ünvanını alan kişidir. O dönemde vezirlere de paşa adı verilmektedir. Kadılar ise şehirlerden sorumluydu. O dönemde bulunan subaşılar ise şehirlerdeki asayişin sağlanması ile görevliydi. Tüm bunların planlamasını Orhangazi Han, sağlamış ve belli bir düzen oturtmuştur. İznik’in fethedilmesi ile tarihteki ilk medrese Orhangazi zamanında kurulmuştur. Vermiş olduğu emeklerin karşılığını alan Orhangazi, halen saygı ile anılmaktadır. Osmanlı Devleti’nin 2. Sultanı, Osmangazi Han’ın oğlu olarak tarih kitaplarında övgü ile anlatılmaktadır. 1354 yılında Gelibolu’nun fethedilmesi de yine Orhangazi Han sayesinde olmuştur. Babasından kalan toprakları çok kısa sürede daha genişletmiştir. 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!