2. Abdülhamit Han kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
2. Abdülhamit Han kimdir?
Babası Abdülmecit Han olan Sultan 2. Abdülhamit Han 34. Osmanlı Padişahı olarak bilinmektedir.  Büyük kardeşi 5. Murat Han’ın tahtan indirilmesinin ardından hükümdar olarak tahta çıkmıştır. Kapka çıkış yılı 1876 olarak ifade edilmektedir. Onun padişah olduğu dönemde hem saray içi çekişmeler hem de Panslavizm politikası yüzünden ayaklanmaya çalışan milletler bulunmaktadır. 
 
Sultan 2.Abdülhamit Han Dönemi Olayları
 
Sultan 2. Abdülhamit Han Dönemi olayları içinde yer alanlar: 
 
  • Saray – Bab-ı Ali Çekişmesi 
  • 1875 yılında devlet borçlarının ödenemez hale gelmesi 
  • Muharrem Kararnamesi ile borç ertelemeye karar verilmesi 
  • Meşrutiyet hatta bazen cumhuriyet rejimi tartışmalarının gündeme gelmesi
  • Kanuni Esasi ilan edildi
  • Meclisi Mebusan ve Ayan Meclisi olmak üzere ilk defa meclisler oluşturuldu. Meclis açılma tarihi ise 19 Mart 1877 olarak ifade edilmektedir. 
  • Padişah ilk defa idari sürgün hakkını yasaya dayandırarak kullanmıştır. Bu hakkı kullanarak Kanuni Esasi içinde yer alan 113.maddeye istinaden Mithat Paşa’yı sürgün ettiği söylenmektedir. 
  • Berlin Antlaşması imzalandı
  • Çırağan Baskını 
 
Sultan 2.Abdülhamit Han Toprakları Koruma ve İsyanlarla Mücadele Dönemi
 
Sultan 2. Abdülhamit Han Toprakları Koruma ve İsyanlarla Mücadele Dönemi içinde yer alan önemli gelişmelerden bir tanesi Berlin Antlaşması imzalanmasıdır. Antlaşma, Osmanlıdan Ermenilerin Rus yönetimine dâhil olmaması için Ermenilere yönelik bir dizi düzenleme talebini içermektedir. Ancak 2. Abdülhamit Han bu talebi göz ardı etmiştir ya da ertelemiştir. Bunun sonunda Ermeniler, örgütlenmeye başlayarak isyanlar çıkarmışlardır. 1891’de Siirt’te, 1895’te İstanbul’da isyanlar çıkarmışlardır. Ermenilerin uzun süren isyanları ve örgütlenmeleri uluslararası basında Osmanlı aleyhine haberlerin yapılmasına sebep olmuştur. 
 
Sultan 2.Abdülhamit Han Yunan Saldırısı
 
1897 yılında Girit’in Yunanlılar tarafından işgal edilmeye başlamasıyla vükela meclisinin Mabeyne çağrıldığı belirtilmektedir. Sultan 2.Abdülhamit Han Yunan Saldırısı ardından meclisin derhal toplanması istemiştir. Aralıksız 56 saat süren bir toplantı sonunda meclis tarafından Osmanlının Yunanistan’a savaş açmaması taraftarı olmuştur. Ancak Sultan 2. Abdülhamit Han Yunanistan’a savaş açma niyetindedir. Savaş hazırlıkları başladığı sırada Yunanistan’ın Alasonya’ya saldırdığı görülmüştür. 
 
Yanya’da savaşa hazır olmayan birliklerin geri çekilmesi üzerine bölgeye giden takviye kuvvetler Yunan ordusunu püskürtmeyi ve darmadağın etmeyi başarmıştır. Dömeke’de yapılan savaş sonucu Yunan ordusu kesin bir yenilgiye uğratılarak bir daha saldıramayacak şekilde dağıtılmıştır. Yapılan mücadelenin Osmanlı lehine sonuçlanması ile Yunanistan’a 4 milyon liralık savaş tazminatı kesilmiş ve hiç tazmin edilememiştir. Bu tazminata karşılık Girit’e özerklik verilmiştir. 
 
İstibdat Dönemi adı verilen Sultan 2. Abdülhamit Han meclisi kapattıktan sonra bazı kurumların kurulmasını sağlamıştır.  2.Abdülhamit Han 1878 yılında meclisi süresiz olarak tatil ettiğini açıklamıştır. 
 
Meclis Kapandıktan Sonra
 
Meclis kapandıktan sonra, Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından polis ve istihbarat örgütü kurulduğu belirtilmektedir. Abdülhamit bu örgütleri kurarak kendine karşı örgütlenen kişiler hakkında bilgi toplamayı amaçlamıştır. Hafiyeler, kendileri bilgi topladıkları gibi halk içinden maaşa bağladıkları bazı kişiler yardımıyla da bilgi toplamışlardır. 
 
Sultan 2. Abdülhamit Han Dönemi Çırağan Baskını 
 
Sultan 2. Abdülhamit Han Dönemi Çırağan Baskını olarak adlandırılan başarısız bir darbe girişimini de görmüştür. İngiltere’nin kışkırtması ile başlayan baskında amaç 5. Murat Han’ı Çırağan’dan çıkarıp yeniden tahta getirtmektir. Mithat Paşa’nın da sadrazam olmasını amaçlayan İngiltere’nin desteği olsa da baskının başarısız olduğu görülmektedir. Bu baskın girişimi neticesinde 23 ihtilalcinin öldüğü bildirilmektedir. Bu olayın yaşanmasının ardın 2. Abdülhamit daha temkinli olmaya karar vermiştir. Bu olayın bastırılması sonucunda 2. Abdülhamit sıkıyönetimi ele almıştır. Sultan 2. Abdülhamit Han dönemi oldukça uzun bir dönem olduğu için olaylar bu kadarla sınırlı değildir. Ancak biz belirli olayları ve onun döneminde yaşanan ayrıntıları belirtmiş olduk. 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!