Yavuz Sultan Selim Han kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
Yavuz Sultan Selim Han kimdir?
Yavuz Sultan Selim Han tarih açısından oldukça önemlidir ve Osmanlı'nın 9. padişahıdır. Büyük karışıklık ve gerilimlerin yaşandığı Orta Doğu'ya düzen getirmiş ve tüm ırkların başarı ve huzur içinde yaşamasını sağlamıştır. 1470 tarihinde doğmuştur. Uzun boylu, geniş omuzlu, yuvarlak başlı ve pehlivan yapılıdır. Sert tabiatlı ve cesur bir padişahtır. Yavuz adı da buradan gelmektedir. Kan dökmekten çekinmeyen, sadrazamlarını katletmekten de ün yapmış olan bir padişahtır. 
 
Yavuz Sultan Selim Han barışçıl bir padişahtan sonra 31 yıl savaşlardan uzak bir dönem yaşamıştır. II. Bayezid bu dönemin padişahıdır. Yavuz Sultan Selim Trabzon'u rahat bırakmayan Gürcüler ile savaşmış ve birçok ili almayı başarmıştır. Yeni çeriler yıllardır savaşmamış olmak nedeni ile Yavuz Sultan Selim'i bu yönden desteklemiştir. 42 yaşında tahta geçen padişah, tahtı söke söke almıştır. Sultan II. Bayezid'in yaşlılığından dolayı saltanatı terk etmesi nedeni ile tahta geçmiştir. 3 şehzade arasından Ahmet'in tahta çıkmasından yana olan herkes bu durumu savunurken, Selim yaptığı manevralar ile tahtı almayı başarmıştır.
 
Yavuz Sultan Selim Han döneminde Safeviler güçlenmeye devam etmekteydi. Türkmenlerin Safevi'lere yönelmesi ile birlikte Anadolu'daki Osmanlı egemenliğini sağlamlaştırmak istiyordu. tahta geçer geçmez de bu yönde hazırlanmaya başlamıştır. İki türk devleti karşı karşıya gelmiştir. Ancak; cihan devleti olan Osmanlı Devleti'nin batıya açılması mümkün değildi. Çaldıran Savaşı kaçınılmaz bir durumdu. Dünyanın iki sultana çok olduğunu düşen Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Savaşı'nda Şah İsmail ve ordusunu bozguna uğratmıştır. Bugünkü Suriye, Filistin ve Lübnan topraklara katılmıştır. Sina çölü üstün teknik bilgisi ile yürüyerek geçmiş ve Mısır'a girmiştir. 1517 yılında RidaniyeS Savaşı'nda memlüklüler tekrar yenilmiştir. 29 ay gibi kısa bir sürede binlerce kilometre uzaklıkta yapılan savaşlardan alnının akı ile çıkmaya başlamıştır. 6.557.000 KM'ye topraklar çıkarılmış ve halifelik abbasilerden Osmanlı'ya geçmiştir. 
 
Yavuz Sultan Selim Han, yapmış olduğu seferler ile Osmanlı Devleti'ne büyük katkıda bulunmuştur. Orduda bulunan yeni çerilerin tamamı Türkmendir. Yavuz Sultan Selim sert mizacına rağmen oldukça sevecendir. Türk ve Fars dillerine hakim olduğu kadar da dinardır. Küpeli fotoğrafların hiçbirinin kendisine ait olmadığı da kayıtlar arasında yer almaktadır. süs eşyasından hiç hoşlanmayan Yavuz, her öğün tek çeşit yemek yemektedir. Gösterişten hoşlanmayan ve devlet malını da israf etmeyen bir padişahtır. Altınla dolu olan hazine için bir vasiyeti bulunmaktadır. Her kim sonrasında hazineyi dolduruyor ise mühürlenmesini talep etmiştir ve sonrasında gelen hiç bir padişah hazineyi dolduramamıştır. 8 yıl süren hükümdarlığında dolu bir hazine, güçlü bir ordu ve iç karışıklıklara son verilmiş bir devlet bırakmıştır. Kanuni Sultan Süleyman için altın çağ hazırlanmıştır. Osmanlı Devleti'ne büyük katkıda bulunmuştur. Orduda bulunan yeni çerilerin tamamı Türkmendir. Yavuz Sultan Selim Han sert mizacına rağmen oldukça sevecendir. Türk ve Fars dillerine hakim olduğu kadar da dinardır.
 
Küpeli fotoğrafların hiçbirinin kendisine ait olmadığı da kayıtlar arasında yer almaktadır. Süs eşyasından hiç hoşlanmayan Yavuz, her öğün tek çeşit yemek yemektedir. Gösterişten hoşlanmayan ve devlet malını da israf etmeyen bir padişahtır. Altınla dolu olan hazine için bir vasiyeti bulunmaktadır. Her kim sonrasında hazineyi dolduruyor ise mühürlenmesini talep etmiştir ve sonrasında gelen hiç bir padişah hazineyi dolduramamıştır. 8 yıl süren hükümdarlığında dolu bir hazine, güçlü bir ordu ve iç karışıklıklara son verilmiş bir devlet bırakmıştır. Kanuni Sultan Süleyman için altın çağ hazırlanmıştır. 1522 yılında sefere hazırlanırken bir çıban yüzünden hayata veda etmiştir. Balkanlara ve İtalya'ya kadar uzanabilecekken hayata erkenden veda etmiştir. 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!