3. Selim kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
3. Selim kimdir?
SULTAN ÜÇÜNCÜ SELİM
 
Gençlik Yılları
 
Sultan Üçüncü Selim, 24 Aralık 1761 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mustafa, annesi Mihrişah Sultan'dır. Babası Sultan Üçüncü Mustafa kahinlere inanırdı. Kahinler de Sultan Üçüncü Selim'in eşsiz bir cihangir olacağını söyleyince babası Sultan Üçüncü Mustafa büyük bir sevince kapılıp yedi gün yedi gece bayram yapılmasını emretti. Sultan Üçüncü Selim de bu hava içinde büyüdü, sarayda çok güzel bir şekilde yetiştirildi. Sultan Üçüncü Selim'in babası Sultan Üçüncü Mustafa her ne kadar kendinden sonra tahta Sultan Üçüncü Selim'in geçmesini istese de Mustafa'nın amcası olan Sultan Birinci Abdülhamid tahta geçti. Sultan Birinci Abdülhamid, Sultan Üçüncü Selim'in eğitimine önem vermeye devam etti ve Abdülhamid'in ölümünden sonra 7 Nisan 1789 günü 28 yaşındayken tahta Sultan Üçüncü Selim geçti.
 
SALTANAT YILLARI
 
Osmanlı Rusya İlişkileri
 
3. Selim Saltanatı hali hazırda devam eden Osmanlı Rus Savaşı esnasında başlamıştır. Osmanlı Devleti'nin Fransa'ya krşı olarak Rusya'yla ittifak etmesiyle devam etti. Ama daha sonralar bu ittifak bozulmuştur. 3. Selim saltanatının sonunda sonunda Osmanlı başındaki gibi Rusya ile savaş halindeydi. 1774 yılında Çariçe 2. Katerina ile imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşmasi'yla Osmanlı Hanedanı Kırım topraklarını tekrar ele geçirmek için 1787 ile 1792 yılları arası Osmanlı -Rus Savaşı sürmüştür. İngilizler ve Fransızlar savaşa katılmamış olsalar da bu savaşta Osmanlı Devleti tarafınını destekliyorlardı. Ancak Osmanlı'nın evdeki hesabı çarşıya uymamıştır ve kendini Avusturya'nın karşısında bulmuştur. Osmanlı ordusunda o zamanlar bir disiplin söz konusu değildi. Osmanlı Devleti'nin Rusya ile yaptığı Fokşan Savaşı'nda Osmanlı cephesi büyük kayıplar vermiştir. Osmanlı kendine müttefik bulmak istemekteydi. Bu amaçla 11 Temmuz 1789 tarihinde  İsveç ve 1790 yılının Ocak ayında Prusya ile barış antlaşmaları imzaladı.
 
Bu barış antlaşmaları Osmanlı'ya eller tutulur bir yardım sağlamamıştır. Ama sonunda Avusturya Osmanlı Devleti'ne Rusya kadar güçlü olamamıştır. Bunun sonucunda Ziştovi Antlaşması 1791 yılında imzalanmıştır. Avusturya'nın geri çekildiğini gören Rusya da Osmanlı ile barış antlaşması imzalamaya sıcak bakmıştır. Bunun sonucunda Yaş Antlaşması 1792 yılının ocak ayında imzalanmıştır. Osmanlı Devleti yaptığı bu antlaşmalarla Kırım'ı Rusya'nın olarak kabullenmiştir. Ve Dinyester nehri Rusya ile Osmanlı'yı ayıran sınır olarak kabul edilmiştir. 1792 yılında imzalanan Yaş Antlaşması ile Osmanlı Rusya arası barış dönemi 13 yıl sürmüştür. Hatta Fransa'ya karşı Mısır'ın işgali sırasında Osmanlı Devleti Rusya Cephesinden yardım görmüştür. Rusya ile Osmanlı'nın arası, Osmanlıların Rus yanlısı olan Eflak ve Boğdan beylerini görevden almasıyla gergin bir hal almıştır. Kırk Bin civarında Rus askeri Eflak ve Boğdan'a yürüdü. Bunun üzerine 3. Selim aynı yılın 22 Ocağında boğazları kapamıştır. Ve Rusya'ya savaş ilan etmiştir. Rus donanması ile Osmanlı donanması 1807 tarihinde Çanakkale Boğazı civarında ve Limni Adası civarında savaşmıştır. İki savaşında galibi Osmanlıdır. 3. Selim tahtan indiğinde de Ruslarla Osmanlı hala savaşıyordu.
 
Kişiliği
 
Sultan Üçüncü Selim edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklıydı. Yazmış olduğu hat ve levhalardan bazıları cami ve türbelere asılırmış. Arapça ve Farsça dillerini çok iyi konuşuyordu. Çok merhametli bir insan olan Sultan Üçüncü Selim dinine, vatanına ve milletine çok düşkündü. Ciddi bir eğitim görerek yetişti. İyi bir şair, tamburi neyzen ve hanende idi. Bestekar da olan Sultan Üçüncü Selim, güzel sanatlara düşkün ve açık fikirliydi ancak zaafa varacak kadar yumuşak karakterliydi ve Osmanlı Devleti'nde batıcılığın yerleşmesini istiyordu.
 
 
 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!