2. Osman Han kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
2. Osman Han kimdir?
2. Osman Han Gençlik Zamanı
 
2. Osman Han ya da Genç Osman, Osmanlı'nın 16. Padişahı'dır. Babası 1. Ahmed'tir. 2. Osman 14 yaşında iken amcası 1. Mustafa'nın tahttan indilirmesi nedeniyle tahta geçmiştir. Annesi Genç Osman'ın yetişmesinde son derece dikkatliydi. İyi bir eğitim ve öğrenim görmüştür. Arapça ve Farça bilmektedir. 
 
2. Osman Han Padişahlık Zamanı
 
İran ile İlişkiler
 
Genç Osman tahta çıkığında sadrazam Damat Halil Paşa, İran'da seferde bulunmaktaydı. Osmanlı birliklerinin Pul-i Şikeste'de yenilmesine rağmen iranlılar kutsal olarak gördükleri Erdebil kentinin Osmanlı'ya  geçmesi olasılığına karşın barış istemek durumunda kaldılar. Serav sahrasında , daha önce iki devlet arasında imzalanan Nasuh Paşa Antlaşması dikkate alınarak Serav Antlaşması 26 Eylül 1618 yılında  imzalanmıştır. 
 
Akdeniz ve İtalya Seferi
 
Halil Paşa emrindeki Osmanlı deniz birlikleri 1620 yılının yazında Akdeniz'e sefere çıktı. İstanbul'dan ayrıldıktan sonra Navarin'e gelen donanma buradan da daha kuzeyde bulunan Adriyatik'e doğru geldi. Dıraç'ta bulunan İtalyan gemileri ele geçirilmiştir. Daha sonra ise İtalya'ya asker çıkarılmış ve İspanyolların olan bir liman şehri olan Manfredonia'yı ele geçirmişlerdir.
 
Lehistan Seferi
 
Osmanlı ile Lehistan Devletleri arasında dostluk mevcuttu. Dinyester ırmağı iki ülkeyi ayıran sınırdı. Osmanlı ile Avusturya arasındaki savaşlarda Lehistan ile ilişkiler gergin hale geldiyse de barış bozulmamıştır.  Ama askeri kuvvetlerin geçimini Lehistan'a yaptığı akınlar ile sağlayan Kırım Hanı barış ortamına riayet etmiyordu. Bunun yanın Lehistan da Boğdan işlerine müdahale konusunda geri kalmamıştır. Boğdan'da bulunan Hotin kalesini işgal etmişlerdir. Ayrıca Eflak ve Erdel'in içişlerine karışıyorlardı. Bu olaylar üzerine Genç Osman kendisine karşı çıkılmasına rağmen Lehistan Seferine karar vermiştir. Bu arada Özi Beylerbeyi İskender Paşa emrindeki kuvvetler, Prut kıyısında bulunan Yaş'ta Lehistan'ı mağlup etmişti(1620 Eylül). 2. Osman 1621'de Lehistan üzerine sefere çıktı. Lehistan yeni ve daha çok askere sahip bir ordu kurmaya çalışıyorlardı. Avusturya'dan yardım  istediler ve asker takviye ettiler. Osmanlı birlikleri 1621 yılında Hotin'de önlerine geldi. Kale kuşatıldı ama direk işgal edilemesi askerlerin hevesini ve direncini oldukça yıprattı. Yeniçerilerin savaşa kendilerini savaşa tam olarak veremesinden dolayı bu savaş kesin bir sonuçla neticelenmemiştir. İki ülkenin de yıpranmasının ardından Lehistan elçilerinin savaşa neden olan tarafın kendilerinin olduğunun açıklaması üzerine Hotin Antlaşması imzalanarak sefere son verildi (29 Eylül 1621). Antlaşmaya göre Lehler ile Osmanlılar birbirine saldırmayacak ve Lehler eskiden geldiği gibi Kırım Hanı'na kırk bin düka altın vermeye devam edeciktir.
 
Yenilik Hareketleri
 
2. Osman, Lehistan seferinin başarısızlık nedeni olarak asklerin gayretsizliğini gösteriyordu. Askeri alanda çeşitli yenilikler yapılması gerektiğini böylece anladı. İlk iş olarak Kapıkulu ocaklarıyla başladı. Yaptığı araştırma ve sayımda asker sayısının maaş sayısından az olduğunu görerer fazladan verilen ücreti kesmiştir.Bu durum da fazladan gelen parayı rüşvet alan zabitlerin Genç Osman'a karşı düşman olmasına neden olmuştur. Genç Osman birçok yenilik yapmak istiyordu. Bunlardan birkaçı şöyle sıralabilir. Artık kötü olmaya başlayan ve her gün devletin zararına olan yeniçeri ocağını ve sipahi ocaklarını kaldırarak yerine çeşitli devleterin Türklerinden meydana gelen yeni bir ordu kurmak ilk sıradaydı. Daha sonra ise Devşirme ve dönmelerle dolmuş olan devlet düzenini temizlemek yerine Türk milletinden kişiler getirmek vardı. Genç Osman başkenti Anadolu'ya taşımak istiyordu. İlmiye sınıfının yozlaştığını görerek devlet üzerindeki etkilerinin bitirilmesini istemektedir. Saray geleneklerini değiştirmek istemektedir. Artık padişah ve yakınlarının Türk ailelerinden kız almasını istiyordu. Giysilerde gösterişten sadeliğe gidilmesi uygun görüyordu.

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!