2.Mustafa Han
2. Mustafa 1664 yılında doğmuş Osmanlı Devleti’nin 22. Padişahı e İslam aleminin 101. Halifesidir. Babası Sultan Dördüncü Mehmet annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan’dır 2. Mustafa’nın eğitimine çok önem verildi. Gerçekten kuvvetli bir ilim tahsili yaptı aynı zamanda tarihte Osmanlı padişahları arasında sefere çıkan son padişah olarak yerini almıştır.
Avusturya Seferleri
Bu dönemde son kez sefere çıkan padişah olan İkinci Mustafa Avusturya üzerine kendisinin de katıldığı 3 büyük sefer düzenlemiştir. 2. Mustafa ilk tahta geçtiğinde zaten Avusturya ile savaş devam etmekteydi. Tahta geçer geçmez henüz daha tahta geçmesinin üzerinden 3 gün geçmişken bir Hattı Hümayunu yayınladı. Bu yazısında komutanlarına şöyle demekteydi “Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir.” Lehistan ve Rusya ile anlaşmazlık çok ciddi gelişti. Bunun sebepten dolayı Sultan İkinci Mustafa Edirne’de kalarak Balkanlardaki savaş için askeri üstü kullanmaktaydı. İkinci Mustafa askeri konularda oldukça hareketli bir padişahtı.
Tahta geçmesinin henüz 5. ayında Avusturya üzerine Edirne’den seferlerine başlamıştı ve daha sonra zaten Avusturya ordusuna karşı Lugos muharebesini kazandı. Bu savaşın ardından 2. Mustafa gazi unvanını aldı ve bundan böyle Gazi olarak anılacaktı. Daha sonra tekrardan İstanbul’a dönerek Topkapı Sarayı’na yerleşti. Daha sonra 1696 da Macaristan üzerine ikinci bir sefer için yola çıktı. Osmanlı ordusu ve Avusturya ordusu Temeşvar yakınlarında karşılaştılar ve Ulaş Muharebesi adı verilen bir savaş başladı. Bu savaşı da İkinci Mustafa komutası altında Osmanlı Ordusu kazandı. Ardından 1697 de İkinci Mustafa ordusu ile birlikte tekrar İstanbul’a döndü. 2. Mustafa 3. ve son seferi, son Avusturya seferi için yine aynı yıl Edirne’de askeri otağa çıktı.
Fakat bu savaşta Zenta Muharebesi adı verilen muharebenin sonucunda Osmanlı Devleti büyük bir bozguna uğradı ve bu tam bir facia oldu. Veziriazam Elmas Mehmet Paşa ve dört divan veziri düşman çemberinde kalıp 30000 askerimiz ile beraber şehit oldular veya bir kısmı o bölgede Sava Irmağını geçerken boğuldular. Bu sırada Osmanlı Devleti birçok askerini kaybettiğinden dolayı bir anda savunmasız kaldı. Ve bu sırada bunu fırsat bilen diğer düşman devletler: Venedikliler, Lehistan gibi devletler saldırıya geçtiler. Bu Osmanlı’ya çok zarar verdi. Zaten bu olayların ardından Osmanlı Devleti Karlofça Antlaşması ile ilk defa tarihte çok büyük ölçüde toprak kaybettiği bir anlaşma imzaladı. Bu tarihten sonra tarihçiler tarafından Osmanlı Devleti’nin gerileme dönemi olarak nitelendirilen dönem başladı.
Tahttan İndirilmesi
Yıllar ilerledi ve tarih 1703 yılına kadar geldi fakat Osmanlı’nın gerilemesi bir türlü durdurulamadı. Padişah tahta çıktığında ilk söylediklerini hiçbir şekilde uygulamıyor gibiydi. Tahta çıktığında zevk ve sefa bana haram olsun dediği halde artık yaşantısı tamamen bundan sapmış ve tamamen hobisi olan avcılık ile uğraşmaya başlamıştı. Devlet işlerine de doğru düzgün uğraşmıyordu. Halk ise bu işten oldukça rahatsızdı. Sultan İkinci Mustafa Azak Kırımlılarına saldırdığında tekrar İstanbul’a dönmeyip Edirne’de kalmayı tercih etti. 1700 den sonra İstanbul’a bir daha hiç dönmedi .İstanbul’daki askerler bu duruma isyan ettiler ve Sultan ikinci Mustafa bu isyanla tahttan indirildi. Yerine kardeşi Sultan 3 Ahmet tahta çıkartıldı.
Sultan İkinci Mustafa zaten tahttan indirildikten sonra çok fazla yaşamadı. Yine aynı yıl aralık ayında vefat etti. Yani tahttan indirilmesi Ağustos ayında olmuştu ve sadece 4 ay yaşayıp vefat etti. Cenazesi İstanbul’a getirildi ve babası Sultan Dördüncü Mehmet’in yanına defnedildi.