1. Murat Hüdavendigar kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
1. Murat Hüdavendigar kimdir?
I. Murat Hüdavendigar
 
I. Murat Hüdavendigar, Osmanlı Devleti’nin 3. padişahıdır. Orhangazi’nin oğlu olan 1. Murat Hüdavendigar, Bursa doğumludur Alimler tarafından büyük bir özen ile yetiştirilen padişah, dönem boyunca pek çok yenilikler gerçekleştirmiştir. Harpe dair pek çok bilgiyi öğrenmiş, lalalardan eğitim almıştır. Süleyman Paşa 1359 yılında vefat edince, yerine 1. Murat hüdavendigar getirilmiştir. Orhangazi Han’ın ölümünün hemen ardından ise, Osmanlı Devleti’nin başına geçmiştir. 
I. Murat Hüdavendigar Rumeli için büyük planlar yapmış ve kısa vadede emellerine ulaşmıştır. 1362 yılında padişah Edirne’yi almış ve burayı merkez haline getirmiştir. Murat Han, Rumeli üzerinde büyük planlar yapmış ve stratejileri de kısa sürede geliştirmiştir. Murat Han, ele geçirmiş olduğu bölgelere Türkleri yerleştirmiştir. Bu sayede de büyük bir nüfusa sahip olmuş ve Viyana’ya kadar da ilerlemiştir. Osmanlı Devleti 500 yıl boyunca Rumeli’de hüküm sürmeyi başarmıştır. 
I. Murat Hüdavendigar döneminde en önemli olaylardan biri ise Sırpsındığı Savaşı’dır. Haçlı ordusu bu savaş ile bozguna uğratılmıştır. Savaşla birlikte pek çok kale de ele geçirilmiştir. Bosna, Dalmaçya, Arnavutluk ve Sırbistan dolaylarına kadar uzanan Adriyatik denizine kadar datanılmıştır. 
 
I. Murat Hüdavendigar bir yandan fetih yaparken bir yandan da Osmanlı Devleti için yeni girişimlerde bulunmuştur. Tımar teşkilatı I. Murat döneminin en önemli olayları arasında yer almaktadır. Kapı kulu askerlerinin ve yeni çerilerin bulunduğu süvari ocağının kurulması da bu döneme ait olan çalışmalardan biridir. 
 
I. Murat Hüdavendigar 1387 yılında Karamanoğulları’na sefer düzenlemiş ve onları bozguna uğratmıştır. Bu esnada da Osmanlı Devleti topraklarına Beyşehir ve Konya’yı da dahil etmiştir. Bu işlerle uğraşırken I. Murat için bir ittifak oluşturulmuştur. Sırp, Bosna ve Bulgar krallıkları Balkanlar üzerinden birleşmiş ve 150.000 kişilik bir ordu ile I. Murat’ın karşısına çıkmışlardır. I. Murat Kosova savaşında da başarılı olmuş ve düşmanı çok büyük bir bozguna uğratmıştır. Ancak savaş esnasında Miloş Obiliç kendisini hançer ile yaralamıştır. Bu yaralanmadan kurtulamayan I. Murat savaş alanında şehit düşmüştür. I. Murat çok merhametli bir padişahtı ve din mezhep ya da ırk fark etmeksizin herkese aynı ölçü ile davranırdı. Her alanda sağladığı çalışmalar ile Osmanlı Devleti için sağlam temeller atmıştır.Tek başına karar almaktan kaçınan ve yine tecrübeli devlet erkanlarından da fikir alan I. Murat, kararlarını bundan sonra verirdi. Bu nedenle de erkanların yapmış olduğu itirazları da değerlendirir, sonrasında karar aşamasına geçerdi. 
 
I. Murat Hüdavendigar imar konusunda da çok başarılıydı. Pek çok bölgede kendisine ait hayır eserleri de bulunmaktadır. Bu nedenle de I. Murat’a olan saygı oldukça büyüktür. Daima dedelerinin izinden ilerleyen I. Murat, Osmanlı Devleti için yapmış olduğu yeniliklere tarihteki örnek padişahlardan biridir. I. Murat Edirne’yi de fethetmiş ve burayı bir islam merkezi haline getirmiştir. O dönemlerden pek çok cami ve medrese gibi eserler halen varlığını korumaktadır. İmarın yanında askeri teşkilatlanma gibi noktalarda da çok özenli davranan I. Murat, kendi döneminde de çok konuşulmuştur. Özellikle Kosova savaşındaki zaferi, tarih kitaplarında önemli ölçüde yer tutmaktadır. Bugünkü pek çok il de I. Murat döneminden ülkemiz topraklarına büyük zaferler sonucu kazandırılmıştır. I. Murat’ın Yıldırım Bayezid’ten çok daha başarılı bir padişah olduğuna dair de çok fazla kaynak bulunmaktadır. Sultan hayata gözlerini kapatana kadar daima devleti ve milleti için uğraşmıştır. Savaş esnasında yemiş olduğu hançer ise daha çalışmaları devam ederken hayata veda etmesine neden olmuştur. 
 

 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!