İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) kimdir?
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) kimdir?
 
Rus tarihinde bir ilke imza atarak 3 yaşında taç giyme töreni yapılan Rus Çarı İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) kimdir? Taç giydiği tarih 1547 olarak ifade edilmektedir. Moskova Knezi unvanına sahip olabilecek bir konumdayken Rus Çarı olduğu ve ilk Rus çarı olarak bilindiği Korkunç İvan hakkında edindiğimiz bilgiler arasında bulunmaktadır. 
 
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) Hayatı
 
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) Hayatı hakkında yaptığımız araştırma neticesinde 4.İvan’ın devlet yönetimi alanında yetiştirilme görevini Moskova Metropoliti Makariy tarafından yerine getirildiği öğrenilmektedir. Ancak Makariy, son derece kin ve öfke dolu mizacını İvan Vasiliyeviç karakteri üzerine de yansıtmıştır. İvan Vasiliyeviç de sosyal ve siyasi yaşamı boyunca sert mizacını en yakınındaki kişilere dahi göstermiştir. 
 
Çarlık yaptığı süre boyunca düşmanlarına korku salmış olan bir hükümdar olarak tanınan Vasiliyeviç, Tatarlar üzerine de çok fazla sayıda sefer düzenlemiştir. Rus topraklarını Moskova’nın hükümranlığı altına almaya çalıştığı bilinmektedir. Büyük hırslara sahip olduğu bilinen ve intikam duygusuyla hareket eden bir Rus lider olarak tanınmaktadır. 
 
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) Özel Hayatı Hakkında
 
İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) Özel Hayatı hakkında edindiğimiz bilgilere göre Rus Çarı, 1530 yılında doğmuştur. 3 yaşındayken Rusya’nın başına geçtiği belirtilen İvan Vasiliyeviç hakkındaki bir diğer ayrıntı ise 1547 yılında taç giymiş olmasıdır. Normalde Moskova Knezi unvanını alması gerekirken onun Rus imparatoru unvanını aldığı belirtilmektedir. Taç giydiği yıl aynı zamanda ilk eşi Anastasia ile evlenmiştir. 13 yıllık evliliklerinin ardından Anastasia 1960 yılında vefat etmiştir. Eşinin ölümü ile derin bir sarsıntı yaşayan İvan için kendini eğlence hayatına verdiği ve kendine yeni gözde cariyeler bulduğu söylenmektedir. İlk eşinden iki çocuğu bulunmaktadır. 
 
İvan Vasiliyeviç Nasıl Korkunç İvan Oldu
 
Korkunç lakabıyla anılan İvan Vasiliyeviç Nasıl Korkunç İvan oldu, diye merak edenler için bu kısım hakkında da bilgi vereceğiz. 1560 yılından itibaren İvan Vasiliyeviç iktidarda uyguladığı acımasız tavrını daha da katılaştırarak çevresindeki en yakın adamları bile yanından uzaklaştırmıştır. Vatan hainliğine karşı affı olmayan Korkunç İvan, bu yanlışa düşenleri de çok ağır cezalara çarptırmıştır. Acımasızlığından konu açılmışken İvan Vasiliyeviç 1582 yılında kendi oğlunu bile yaşadıkları tartışma sonucu öldürmüştür. Bunun nedeni ise oğlunun kendisine ihanet ettiğini düşünmesidir.  
1564 yılında soyluların ihanet içinde olmalarını bahane ederek sarayı hizmetkârları, hazinesi ve çocukları ile birlikte terk ettiği belirtilmektedir. Ancak iki ay sonra yeniden Moskova’ya döndüğü bilinmektedir. Bu tarihte 35 yaşında olan Korkunç İvan için çok yaşlı gösterdiği söylenmektedir. Döndükten sonraki ilk işi ise isyankârları ve hainleri cezalandırmak olmuştur. 
 
Korkunç İvan 1564 – 1584 yılları arasında tek başına iktidarda kalmak için büyük mücadele vermiştir. Kendi gücünü arttıracak ıslahatlar yapma hazırlığı içine girdiği de vurgulanmaktadır. Opricnina denilen ve idari olarak gücünü kanıtlayacağı bir sistemi yerleştirme olanağı bulduğu ifade edilmektedir. 
 
Dönem içinde oluşan ayaklanmaların çok kanlı şekillerde bastırıldığı da İvan Vasiliyeviç (Korkunç İvan) için belirtilmektedir. 
 
Korkunç İvan Zehirlenerek Mi Öldü
 
4.İvan’ın ölümünün satranç oynadığı sırada gerçekleştiği belirtilmektedir. Bogdan Belsky ile oynadığı satranç oyunu sırasında 18 Mart 1584’te öldüğü belirtilen Korkunç İvan Zehirlenerek mi öldü? Bu sorunun cevabını vermek üzere 1960 yılında İvan’ın mezarının açıldığı ve arkeologların Korkunç İvan hakkında zehirlenmiş olabileceğine dair kanıt bulduğu söylenmektedir. Mezarında cıva kalıntıları bulunmaktadır. Korkunç İvan ölümüne ilişkin ilginç bir detay ise ölümünün 1960 yılında gerçekleşeceğine dair bir kehanet bulunmasıdır. 

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!