Bizans Kralı 2. Justin kimdir?

Sesli okuma özelliği ile bu hikayeyi sesli olarak dinleyebilrisiniz. SESLİ OKU SESLİ OKUMA DURDUR
Bizans Kralı 2. Justin kimdir?

Bizans Kral II. Justinus kimdir sorusuna cevaben; MS 574-578 yıllar arasında imparatorluk saltanatı süren Bizans kralı olarak nitelendirebiliriz. Justinyan Hanedanı üyesi olanı Justinus, bu dönemlerde II. Tiberius ile birlikte ortak bir saltanat sürmüştür. Doğu Roma ve Bizans İmparatorluğu üzerinde etkin bir rol oynayan Justinus saltanata çift başlılık getiren öncü krallardan olmuştur. Justinus’dan önce gelen I. Justinianus ile saltanat karşılaştırılması yapılınca II. Justinus döneminde daha kötü bir dönem geçirilmiştir. II. Justinus döneminde saltanatın en önemli vakalarından biri de İranlı Sasaniler ile yapılan savaşlar baş göstermektedir. Öte yandan Justianius döneminde İtalya’nın birçok kesiminden ele geçirilen topraklar II. Justinus tarafından tekrar kaybedilmiştir.

II. Justinus’un İmparatorluk Dönemi  

Justinus’un imparatorluk derecesi birçok kez tartışılan konu haline gelmiştir. Tarihler 14 Kasım 565 yılını gösterirken aristokratlar tarafından başkentte ölüm döşeğinde olan I. Justinianus’un varis olarak II. Justinus’u varis olarak saltanat sahibi olarak işaret ettiğini belirtmiştir. Aynı gün içerisinde ölen kralın yerine tahta geçen II. Justinus, böylelikle krallık namına sahip olup benzer haklar ile imparatorluk adayı olmuştur. Ek olarak ölen kral Justinianus’un diğer bir yeğeni olan Germanus Justinus adlı yeğeninde ölüm sırasında orada olmaması birçok soruya cevap aranmasına sebep olmuştur. Justinus saltanatın döneminin ilk yıllarında amcası Justinianus’un tüm borç giderlerini karşılayarak cömert bir durum sergilemiştir.

Kral I. Justinus’un Aklı Dengesini Kaybetmesi ve Ölümü

Tarihler 571 yılını gösterdiğinde Justinus’un aklı dengesini kaybetmeye yönelik emarelerin görüldüğü tespit edilmiştir. Bu tarihten 3 yıl sonrasına kadar da sürekli olarak artan delilik sendromu gittikçe kötüye gitmiş ve artık neredeyse ayaklarını dahil kullanamaz hale gelmiştir. Hal böyleyken saray muhafızları tarafından hazırlanan demirden yapılma bir araç ile saray içerisinde rutin gezintilere çıkılması sağlanmıştır. Kral’ın delilik belirtileri arasında tıpkı birçok kralında başına gelen etrafındakilere kılıcı ile saldırma durumu meydana gelmiştir. Buna ek olarak kendini saray pencerelerinden atmaya teşebbüsten ötürü saray pencerelerinin tümü demir kafeslerle örtülmüştür.

Henüz nedeni bilinmese de nöbet geçirdiği zamanlarda kendisine Harit adlı bir Arap kabile şefine ait şeyh’in ismi söylendiği vakit oldukça korkarak daha sakin bir hava sergilemiştir. Bu durumdan ötürü kralın eşi Sophia mevcut durumdan ötürü imparatorluk idaresini eline almıştır. Fakat İran Persleri ile o dönemlerde devam eden savaştan ötürü ülke durumu git gide kötüye gitmesiyle Sophia komutanlar arasında bulunan Tiberius Konstatintin’i resmen evladı olarak benimseyerek krallık tacından pay vermiştir. Ortak İmparator unvanına kavuşan Tiberius ve Sophia birlikte krallık naibesini idare ederek ortak bir güç kazanmıştır. 578 senesinde II. Justinus aklı dengesi bozuk olarak hayatını kaybetmiş ve II. Tiberius ismiyle İmparatorluğun yeni sahibi taçlandırılmıştır.

YORUM YAZ

Yorumlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat ettiğiniz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

Henüz bir yorum eklenmemiş ilk yorum ekleyen siz olun!